Proteinboosting: Veien til høyere ytelse og bedre proteinutnyttelse
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
Melkekvalitet er avgjørende for å få økonomi i melkeproduksjon.
Håvard Skjellaughar ikke passert 40 år, men har lagt bak seg 20 år med null hull i melkekvalitet. Håvard tok over gården, 19 år gammel, etter bestemor og bestefar. I starten var det nok bestemor som lærte Håvard de gode rutinene, som temperatur på vaskevann, dosering av vaskemiddel, sjekk av jur, bruk av prøvekopp, innsending av mjølkeprøver og sjekk av kjøling på gårdstanken. Da Håvard kjøpte gården var det 13 kyr i båsfjøs. I dag er det 250 storfe. Håvard betrakter seg selv som forsiktig, nøysom, arbeidsom og åpen for ny kunnskap.
Les hele reportasjen fra Busklap 4 i 2023 HER
Tilførsel av et proteinkonsentrat i starten av laktasjonen ser ut til å gi 150 til 250 kg melk ekstra de første 50 dagene i laktasjonen.
På garden til Reidun Smørdal Hjelle og Torbjørn Nes Hjelle er løysingane godt gjennomtenkte. Her har god dyrevelferd og det å laga ein triveleg arbeidsplass stått i sentrum når planane om ny driftsbygning til mjølkeproduksjon vart realisert.
Dansk fôringsekspert stiller spørsmål ved om dårlig blanding av fôret kan være årsaken til problemene som har oppstått i noen danske besetninger som bruker Bovaer.
Vi er inne i høgsesongen for kalving og her er litt tips/råd om sjølve kalvinga, nemleg å få kalven levande og sprek ut, og å gi han ein god oppvekst med god vektauke og fråvær av sjukdom.
Geno og Tine har satt livstidsproduksjon på agendaen i 2025. Holdbarhet på melkekyr er en mye brukt bærekraftsindikator som har stort fokus internasjonalt. I denne artikkelen går vi inn på bruken av holdbarhet på kua som et mål på helse og dyrevelferd og ser på hva som kan gjøres for å få ned andelen ufrivillig utrangerte melkekyr.